У Росії арештували рахунки двох банків США на 372 мільйони доларів

by Max

Арбітражний суд Московської області РФ за позовом Генпрокуратури заарештував 372 мільйони доларів на рахунках американських Bank of New York Mellon (BNY) і JP Morgan Chase Bank, відкритих у російських банках, йдеться в ухвалі суду.

Це рішення суд ухвалив у рамках колективного позову Генпрокуратури РФ до Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України, Національного банку України, державного підприємства «Національний фонд інвестицій України», Bank of New York Mellon і JPMorgan Chase Bank. Приводом для позову стала передача «Нацфонду України» у 2022 році заморожених активів колишньої української дочки «Сбербанку» – МРБ (Міжнародний резервний банк).

У травні Арбітражний суд Санкт-Петербурга і Ленінградської області заарештував активи відразу декількох німецьких банків. Заморожено кошти та активи на 800 мільйонів євро. Банки виступали гарантами в угоді з німецькою компанією Linde, вона мала поставити обладнання на завод із переробки та скраплення природного газу в Усть-Лузі.

Також у квітні Арбітражний суд Санкт-Петербурга та Ленінградської області заблокував усі рахунки найбільшого банку США JPMorgan в Росії, включно із рахунками дочірніх компаній, за поданням російського держбанку ВТБ.

Судові позови є частиною спроб Росії повернути заморожені після 24 лютого 2022 року кошти на закордонних рахунках.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Національний банк України відкликав у російського Міжнародного резервного банку ліцензію та розпочав процедуру його ліквідації, вона має завершитися у 2025 році.

У червні лідери G7 погодилися використати доходи від російських активів на суму близько 300 мільярдів доларів, заморожених після вторгнення Москви в Україну у 2022 році, для підтримки кредиту на суму 50 мільярдів доларів, щоб допомогти Україні та надати їй впевненість у зовнішньому фінансуванні після цього року.

Читайте також